Voedingsbegeleiding
bij het prikkelbare darm syndroom (PDS)
Last van het prikkelbare darmsyndroom? Dan kan ik je daar bij helpen.
Het prikkelbare darmsyndroom (PDS), of ook wel spastisch colon genoemd, wordt getypeerd door klachten als diarree, constipatie, opgeblazen gevoel, last van winderigheid,.. Deze klachten kunnen ook bij andere aandoeningen voorkomen. Daarom is het belangrijk om er niet van uit te gaan dat je PDS hebt, maar ga je best eerst even langs bij de huisarts om andere zaken uit te sluiten.
​
Aangezien PDS voor veel kachten zorgt, heeft dit voor velen ook een grote invloed op de levenskwaliteit (sociaal leven, stress, ..). Gelukkig kan voeding al een grote rol spelen in het tot rust brengen van je darmen. Zo is het FODMAP dieet een wetenschappelijk bewezen methode om de klachten onder controle te krijgen.

Het FODMAP-dieet
FODMAP's zijn soorten koolhydraten die in onze voeding voorkomen en bij personen met PDS voor klachten kunnen zorgen. Ze worden namelijk slecht verteerd en gaan dan in de darmen worden gefermenteerd, wat de klachten veroorzaakt.
Het FODMAP-dieet is een wetenschappelijk bewezen dieet dat zorgt voor vermindering van de klachten. Dit dieet dient om te kunnen vaststellen welke voedingsmiddelen en FODMAP-groepen bij jou individueel kunnen zorgen voor klachten. Vervolgens kan er dan een
voedingspatroon opgesteld worden dat bij je lichaam past en dat goed in je dagelijks leven kan geïmplementeerd worden. Elk persoon reageert namelijk anders op deze zaken waardoor je je klachten niet kan vergelijken met iemand anders. Gelukkig gaan meeste personen ook geen klachten ontwikkelen bij elke FODMAP. Daardoor kan je nog steeds een voldoende gevarieerd voedingspatroon verkrijgen terwijl je klachten wel onder controle zijn.
​
Het dieet bestaat uit 3 verschillende fases, verspreid over minimum 4 maanden:
-
Eliminatiefase: je darmen tot rust krijgen
-
Herintroductiefase: observeren welke FODMAP's voor klachten zorgen
-
Stabilisatiefase: opstellen van individueel voedingspatroon
Tarieven
1e Consultatie: introductie fase 1
65 euro
Klachten en levensstrijl in kaart brengen, uitleg en opstart fase 1 (theoretisch en praktisch).
Vervolgconsultatie fase 1
30 euro
Evolueren proces fase 1 en aanpassen waar nodig.
Introductie fase 2
45 euro
Evolueren proces fase 1, uitleg en opstart fase 2
Vervolgconsultatie fase 2
30 euro
Evolueren proces fase 2 en aanpassen waar nodig.
Introductie fase 3
30 euro
Evolueren proces fase 2, uitleg en opstart fase 3
Terugbetaling
Er is terugbetaling voorzien van de mutualiteiten, deze bekijk je het beste op de site van je eigen mutualiteit:
​