top of page
Zoeken
  • Jana

Goede snacks tijdens trainingOoit al eens last gehad van ‘de man met de hamer’ ofwel een hongerklop tijdens een lange training? Voor vele atleten (zeker in de duursport) komt dit bekend voor, dit is echter nooit gewenst. Gelukkig zijn er een aantal zaken die ervoor zorgen dat dit kan voorkomen worden. Een van de belangrijkste aspecten is het innemen van energie tijdens de inspanning.


Tijdens het sporten zal je steeds een combinatie van koolhydraten en vetten verbruiken, maar van deze koolhydraten heb je in je lichaam slechts een beperkte voorraad in de lever, spieren en het bloed. Zo heb je voldoende voor ongeveer 1u15-1u30 trainen. Als deze voorraad echter op geraakt, moet je lichaam meer vet verbruiken. Dit wordt langzamer in energie omgezet en je lichaam heeft er meer zuurstof voor nodig. Als resultaat moet je in intensiteit zakken en kan je dus niet meer dezelfde prestatie leveren. Het herstel na de training van een volledige uitputting van je voorraden zal ook langer duren.


Een goede oplossing is dus om energie in te nemen tijdens het trainen om zo te voorkomen dat je zonder koolhydraatvoorraad geraakt. Voor inspanningen vanaf 1u15 is 30-60g koolhydraten per uur aangeraden, afhankelijk van de totale lengte en intensiteit van de inspanning. Tijdens zeer lange inspanningen of competities worden hoeveelheden van 90g koolhydraten/u belangrijk (hoewel hierbij de soorten suikers ook belangrijk worden).


Tijdens een algemene duurtraining zal je dus meestal 30-60g koolhydraten nodig hebben, en dit ieder uur van de inspanning. Daarom gaan we steeds gebruik maken van porties voedingsmiddelen die telkens 30g koolhydraten bevatten, om dit zo eenvoudiger te maken. De hoeveelheden koolhydraten die je uit een drank of voeding haalt, hangt af van je vochtbehoefte.


Dit zijn enkele goede voorbeelden van 30g koolhydraten (check natuurlijk eerst nog de verpakkingen, want dit hangt vaak af van merk tot merk):

· 500ml isotone sportdrank

· 1 energygel

· 1 energybar

· 1 handje gedroogd fruit

· 1 grote banaan

· 2 sneden peperkoek

· Er bestaan ook nog heel wat snacks die je zelf kan maken (sportcake, ricecakes, energybar,..)
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page