top of page
Zoeken
  • Jana

Verschillende types sportdranken

Tegenwoordig is er een groot aanbod aan verschillende soorten sportdranken op de markt. Deze dranken worden rijkelijk geconsumeerd door zowel topatleten als recreatieve sporters. In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillende soorten sportdranken, hun doel en waarom ze in sommige omstandigheden een betere keuze zijn om je lichaam te hydrateren in tegenstelling tot gewoon water.



Waarom sportdrank en niet gewoon water?


Tijdens het sporten verlies je vocht doormiddel van transpireren. Hoeveel je zweet is zeer individueel en afhankelijk van de intensiteit, duur en omgevingsomstandigheden.


Naast vocht bestaat zweet ook uit elektrolyten (o.a. natrium, kalium, magnesium en calcium), die we ook soms ‘zouten’ noemen. Een tekort aan deze elektrolyten, voornamelijk natrium, vergroot het risico op spierkrampen en algemeen prestatieverlies.


Indien je langer dan 90 minuten intensief traint, zal je naast vocht en elektrolyten ook je energieniveau op peil moeten houden. Om deze reden bevatten veel sportdranken energie onder de vorm van koolhydraten.


Al deze deeltjes (koolhydraten, elektrolyten etc.) hebben een invloed op de osmolariteit van de sportdrank. Hoe meer deeltjes in de drank, hoe hoger de osmolariteit en hoe trager de vochtopname ter hoogte van de darm.


Er zijn drie verschillende soorten sportdranken op de markt: isotone, hypotone (ORS) en hypertone (energiedrank) sportdranken. Hoewel in theorie de onderverdeling bepaald wordt op basis van de osmotische waarde (aantal deeltjes in de drank), zal in de praktijk vooral de hoeveelheid koolhydraten bepalend zijn.


Isotone sportdrank


Isotone sportdranken zijn de meest voorkomende keuze onder sporters. Deze dranken bevatten doorgaans een optimale balans van water, koolhydraten en elektrolyten in vergelijking met de samenstelling van ons lichaam. De osmolariteit van isotone sportdranken is vergelijkbaar met die van het bloed, waardoor ze snel door het lichaam worden opgenomen. Hierdoor kunnen isotone sportdranken snel vocht, elektrolyten en energie aanvullen, wat cruciaal is tijdens langdurige intensieve inspanningen.


Hypertone sportdrank


De osmolariteit van een hypertone sportdrank is hoger dan het menselijk bloed. Ze bevatten vaak een hoger gehalte aan suikers en worden hierdoor trager opgenomen in het lichaam. Hypertone sportdranken zijn voornamelijk nuttig tijdens de winterperiode of om de laatste energie aan te vullen voor de inspanning.


Hypotone sportdrank


Hypotone sportdranken hebben een lagere concentratie opgeloste deeltjes dan het bloed. Deze dranken zijn vooral geschikt voor snelle hydratatie, omdat ze snel door het lichaam worden opgenomen. Deze dranken bevatten electrolyten, maar zijn verder laag in koolhydraten. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor het aanvullen van energie tijdens intensieve inspanningen. Hypotone sportdranken zijn ideaal voor korte, intensieve trainingssessies waarbij vochtverlies de belangrijkste zorg is.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page